keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Työpaikkahakemuslomakkeiden logiikka

Aika useinkin olen pohtinut, miten ihmeessä saan omaa osaamistani tuotua esiin niissä nettilomakkeissa, joiden täyttämistä kukaan ei rakasta. Miten niissä persoonattomissa ja ärsyttävissä vapaiden vastausten laatikoissa saa tuotua esille sen, mikä rekrytoijaa kiinnostaa. Kuinka niissä erottuu satojen hakijoiden joukosta? Sain jonkinlaisen vastauksen ja se herätti lisää kysymyksiä. Toisto. Avainsanojen toistaminen mahdollisimman monta kertaa. Eli se hakija, joka kertoo itsestään mahdollisimman tiiviisti ja selväsanaisesti ei pääse lähellekään kärkeä, kun taas se hakija joka kirjoittaa ummet ja lammet, toistaen samoja asioita kerta toisensa jälkeen erilaisissa lauseyhteyksissä erilaisin ilmaisuin, onkin huippukandidaatti ohjelman logiikan mukaan ja on jatkoon päässeiden kärkikymmenikössä.

Jep jep, no hyvä tietää. Tämä toi ainakin omaan hakutekniikkaani muutoksen, saa nähdä onko sillä vaikutusta työnhaun onnistumiseen. Tästä lähtien ripottelen kaikki mahdolliset avainsanat joka ikiseen vastauslomakkeen kohtaan, minne ne saa ympättyä edes vähänkään järkevästi. Tähän saakka olen yrittänyt säästää rekrytoijan aikaa ja olen kertonut itsestäni tiiviisti, selkeästi ja toistamatta itseäni turhaan, mutta kun sillä taktiikalla en ole saanut yhtä ainoata kutsua haastatteluun, niin eihän se sitten toimi. Ja syykin tosiaan selvisi. Todennäköisesti hakemuksiani ei ole lukenut kukaan. Siis ihminen. Ohjelmoitu ja optimoitu automatisoitu lomakeohjelmisto on laittanut ykköset ja nollat jonoon ja todennut, että tämä tyyppi lokeroidaan mappi ööhön. Adjö.

Reilua? Minusta ei ole. Tehokasta? Ehkä, mutta minkä kustannuksella? Saadaanko hakijoista poimittua parhaat työntekijäkandidaatit, vai parhaat puppugeneraattorit? Inhimillinen tekijä jää puuttumaan siitä välistä, ja minun mielestäni se on juurikin se tärkein suodatin, joka työnhaussa(kin) pitäisi huomioida. Tietysti kun nykyään työnhakijoita on paljon, pitää hakijat jotenkin valikoida, ymmärrän.. mutta pitäisiköhän kuitenkin pyrkiä panostamaan enemmän kasvotusten tapahtuviin haastatteluihin, ennemmin kuin kylmään automatiikkaan ja tilastoihin.

2 kommenttia:

  1. Omassa työhaussani olen tehnyt juuri noin, eli olen kirjoittanut hakemuskirjeeseen työpaikkailmoituksessa olevia lauseita, omin sanoin tietysti.

    Ongelma on siinä, että jokaiseen paikkaan on runsaasti hakijoita, jotka pystyvät kyseiseen työhön. Osaaminenkaan ei auta, kun työtä ei ole tarpeeksi.

    VastaaPoista
  2. Niin, kyllä se kieltämättä vähän maahan löi (taas kerran), kun eräästä työpaikasta tuli vastauksena että hakijoita oli ollut 2500. Erotu siitä massasta sitten..

    VastaaPoista

Olet sitten kohtalotoveri, onnellisesti työelämässä tai jotain muuta - osallistu ihmeessä keskusteluun!